To πλιγούρι είναι ένα δημητριακό προϊόν που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων σιταριού, κυρίως σκληρού. Είναι δηλαδή, χοντροκομμένο σιτάρι.
Ήταν βασική τροφή των αρχαίων Ελλήνων & αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, αν & πλέον τη θέση του έχουν πάρει πιο επεξεργασμένα τρόφιμα (λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά).
Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ξανά ως superfood ακόμα & σε γκουρμέ κουζίνες!
Τι το κάνει superfood;
- Λόγω της μικρής επεξεργασίας που έχει υποστεί το σιτάρι μέχρι να παραχθεί το πλιγούρι όλες οι ευεργετικές ιδιότητες συντηρούνται
- Είναι χαμηλό σε λιπαρά, έχει λίγες θερμίδες, περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες & έχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σύγκριση με το καστανό ρύζι
Φυτικές ίνες
- Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που ενισχύουν τον κορεσμό μετα το γεύμα & το καθιστούν ιδανική τροφή για τον έλεγχο βάρους
- Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει βελτιώνουν την εντερική υγεία, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας & στην πρόληψη από καρκίνο του εντέρου
- Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης του αίματος, στην καλή λειτουργία της καρδιάς & στην πρόληψη στεφανιαίας νόσου
Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης
Το πλιγούρι αποτελεί ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση του οδηγεί σε ομαλή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι διασπώνται αργά στον οργανισμό & παράλληλα παρέχουν ενέργεια.
Βιταμίνες & μέταλλα
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β & είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε
- Επίσης, περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου & ψευδαργύρου
Ακόμα
- Ένα ακόμα θετικό είναι ότι χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να μαγειρευτεί!
- Μπορείτε να το βράσετε με διπλάσια ποσότητα νερού για 15′
- Εναλλακτικά μπορείτε να το καταναλώνετε & ώμο, καλύπτοντας το με νερό & αφήνοντας το να μουλιάσει για 30′
🔹Ένα ακόμα θετικό είναι ότι χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να μαγειρευτεί!
🔹Μπορείτε να το βράσετε με διπλάσια ποσότητα νερού για 15′
🔹Εναλλακτικά μπορείτε να το καταναλώνετε & ώμο, καλύπτοντας το με νερό & αφήνοντας το να μουλιάσει για 30′